trygonometria
ula: potrzebuje jakiś wskazówek do rozwiązania takich równań

a). tg2x−tgx=0
b). tg2x+ctgx=0
7 lut 19:31
7 lut 19:35
ula: tyle to wiem
a co zrobić z tgx?
7 lut 19:47
M4ciek:
a)
| | π | |
tg2x − tgx = 0 Z. x ≠ |
| + kπ |
| | 2 | |
| 2tgx | | tgx(1 − tg2x) | |
| − |
| = 0 |
| 1 − tg2x | | 1 − tg2x | |
| tgx + tg3x | |
| = 0 /*(1 − tg2x)2 |
| 1 − tg2x | |
(tgx + tg
3x)*(1 − tg
2x) = 0
Teraz juz dasz rade

b) analogicznie
7 lut 19:47
Godzio:
nie prościej tak:
| | π | | π | | 1 | |
x ≠ |
| + kπ i x ≠ |
| + |
| kπ |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
tg2x = tgx
2x = x + kπ
x = kπ
7 lut 19:49
M4ciek: Godziu na kazdym kroku czuje sie coraz glupszy przy Tobie
7 lut 19:50
ula: znacznie prościej
a z tym drugim też tak można?
7 lut 19:51
ula: znacznie prościej
a z tym drugim też tak można?
7 lut 19:51
Godzio:
Więcej zadań trzeba robić

jakim sposobem można zrobić 2 przykład bez korzystania ze wzoru,
wiesz ?
7 lut 19:51
M4ciek: Podejrzewam ,ze ctgx trzeba zamienic na tgx i jak wyzej tylko jak
7 lut 19:53
Godzio:

próbuj inaczej
7 lut 19:53
ula: | | 1 | |
za ctgx można wstawić |
| |
| | tgx | |
7 lut 19:55
Godzio:
Podpowiedź nr 1
tg2x = −ctgx
tg2x = ctg(−x)
7 lut 19:55
M4ciek:
| | π | |
tg( |
| − x) = ctgx  |
| | 2 | |
7 lut 19:55
Basia:
pierwsze jak najbardziej Godziu; drugie łatwiej z tego wzoru na tg2x
7 lut 19:56
7 lut 19:58
Grześ: chyba chodzi o ctg2x
7 lut 19:58
Godzio: Dziedzina na początku
tg2x = −ctgx
Tak nie łatwiej niż z tym wzorem

?
7 lut 19:59
Grześ: aaa.. dobra.. cofam swoje słowa bo nie zrozumiałem.... wybaczcie ale chyba zmęczenia daję górę
7 lut 20:02
ula: ok znacznie łatwiej ale czemu tak?
7 lut 20:03
Godzio:
Ja już niedługo wypocznę .... FERIE
7 lut 20:03
Godzio:
ula a czemu nie

?
7 lut 20:03
Grześ: no to super Godzio... ja już prawie zapomniałem co robiłem w ferie... 2 tydzień nauki w szkole
i totalna masakra..

7 lut 20:04
ula: tam był tg2x i został zamieniony na ctg czemu?
7 lut 20:05
Godzio:
Żeby móc rozwiązać równanie, to są tzw. wzory redukcyjne
7 lut 20:05
ula: no jasne

dzięki wielkie za pomoc wszystkim
7 lut 20:07
izi: siema
24 lut 21:01
biceps: tg2x=tgx
czyli
tg2x−tgx=0
tgx=0
tg 0 stopni jest 0
czyli wynik wychodzi Kπ
24 lut 21:05
biceps: dobrze myślę?
24 lut 21:05
PITER: DOBRZE !
24 lut 21:14
biceps: czyli zdam mature?
24 lut 21:14