logika
Skrypa: Cześć! proszę o pomoc z tymi zadaniami. Ja ich w ogóle nie czaję "chyba nie umiem myśleć
logicznie"
Oto te zadania:
Czy jest to tautologia?
1. p<=>((p=>~q)(p=>~~q))
2. (qr)=>((p<=>q)(p<=>r))
Użyj na plac sprzeciwu lub konwersji, obversion lub przeciwstawienia w celu ustalenia, czy
następujące argumenty są prawidłowe lub nieprawidłowe
1. (No meat−eating vegetarians are individuals with a high−protein diet. Therefore, no
individuals with a high−protein diet are meat−eating vegetarians − oryginalny tekst)Brak
jedzenia mięsa wegetarian osób z dietę wysokobiałkową. Dlatego też nie ma osób z diety bogatej
w białka są jedzenia mięsa wegetarian.
2. (Some jobs in health care are not glamorous occupations. Therefore, some jobs in health care
are glamorous occupations.− oryginalny tekst) Niektóre stanowiska w służbie zdrowia nie są
ekscytujących zawodów. Dlatego niektóre zadania w zakresie opieki zdrowotnej są ekscytujących
zawodów.
oto dalsza część:
Poniżej sylogizmów są w standardowym formularzu. Określenie dużego, niewielkiego, a pośrodku
zakresie, jak również nastrój i rysunku każdego z nich. Następnie za pomocą ważnego
sylogistycznego formularzy do ustalenia, czy każdy jest ważny, lub nieprawidłowy.
1. No insects that eat mosquitoes are insects that should be killed.
All dragonflies are insects that eat mosquitoes.
Therefore, no dragonflies are insects that should be killed.
2. No environmentally produced diseases are inherited afflictions.
Some psychological disorders are not inherited afflictions.
Therefore, some psychological disorders are environmentally produced
diseases.
3.Some fools speak the truth. Whoever speaks the truth deserves to
be imitated. Therefore, there are those who deserves to be imitated
even though they are fools.
4.Nothing that is followed by a just regret is ever to be wished for.
There are some pleasures which are followed by a just regret. Therefore,
there are some pleasures which are not to be wished for.
Użyj diagramy Venna, aby sprawdzić ważność tych argumentów:
1. No women are married and rich. Therefore, no rich women are married.
2. All my friends are your friends. Some of your friends are philosophers.
Therefore, some of my friends are philosophers.
Błagam o pomoc...
7 lut 19:30
Skrypa: To może chociaż część tych zadań ktoś pomoże mi rozwiązać?
7 lut 19:54
Basia:
Niestety, nie znam aż tak dobrze angielskiego, a Twoje tłumaczenie (bez urazy) co najmniej
niedoskonałe.
W pierwszym chyba jakichś znaków brakuje.
7 lut 20:03
Jack:
7 lut 20:04
Skrypa: Jeszcze raz 1.
p⇔((p⇒¬q)(p⇒¬¬q))
(q⋀r)⇔((p⇔q)⋁(p⇔r))
7 lut 20:06
Skrypa: moje tłumaczenie opierało się na translatorze
żeby pokazać mniej więcej sens zdania
7 lut 20:07
Basia:
no i nadal brakuje
co jest między nawiasami w pierwszym ?
domyślam się, że ∧, ale nie wiem na pewno
7 lut 20:10
Skrypa: ⋀
7 lut 20:11
Basia:
(p⇒~q)∧(p⇒~~q) ⇔ (p⇒~q)∧(p⇒q)
to zdanie jest prawdziwe ⇔ p jest fałszywe
czyli
p ⇔ (p⇒~q)∧(p⇒~~q) nie jest tautologią
drugie też nie
sprawdź je dla p=F q=T r=T
7 lut 20:15
Skrypa: nie wiem o czym mówisz...
7 lut 20:16
Basia:
no to zrób sobie tabelkę 0−1 i tyle
7 lut 20:48
Skrypa: Dziękuję
7 lut 20:57