prosze o pomoc !!! musze miec to zrobione na jutro
anka: Zad.1
Dany jest okrąg. Miara kąta środkowego opartego na łuki AB wynosi 78 stopni. Oblicz miarę
kąta wpisanego opartego na tym samym łuku AB.
Zad.2
Dany jest okrąg. Miara kąta wpisanego opartego na łuku AB wynosi 38 stopni. Oblicz miarę
kąta środkowego opartego na tym samym łuku AB.
Zad.3
Janek i Z byszek wybrali się na spacer w słoneczny dzień. Cień Janka miał długość 225 cm,
a cień Zbyszka 270 cm. Oblicz wzrost Zbyszka, jeżeli wzrost Janka to 150 cm.
Zad.4
Określ wzajemne położenie okręgu i prostej przyjmując, że r to promień okręgu ad to
odległość prostej od środka okręgu oraz jeżeli:
a) r = 4, d = 7
b) r =5 , d = 5
c) r = 9 , d =6
d) r = 4 , d = 0
3 lut 22:04
:P: zad.1 39 stopni
zad.2 76 stopni
3 lut 22:45
anka: a mozesz jakies obliczenia napisac a nie same wyniki ?
3 lut 22:47
.: kat srodkowy, ktory jest oparty na tym samym luku co kat wpisany, jest od niego dwa razy
wiekszy..
czyli tak jak napisal 76 stopni (2*38st)
3 lut 23:02
anka: a w tym pierwszym to jak ?
3 lut 23:06
anka: a 3 i 4 zadanie ?
3 lut 23:06
Bogdan:
cień pierwszy / cień drugi = wzrost pierwszy / wzrost drugi
Wstaw swoje liczby i rozwiąż równanie
3 lut 23:14
Bogdan:
Są następujące możliwe położenia prostej i okręgu:
Odległość prostej od środka okręgu jest większa od długości promienia - brak punktów
wspólnych.
Odległość prostej od środka okręgu jest równa długości promienia - jeden punkt wspólny,
prosta jest styczną okręgu.
Odległość prostej od środka okręgu jest mniejsza od długości promienia - dwa punkty
wspólne, prosta jest sieczną okręgu.
A jak przechodzi prosta, jeśli jej odległość od środka okręgu jest równa zero?
3 lut 23:20
anka: zaraza zaraz a to co napisales to powyzej to jest rozwiazanie do zadania 4 ?
bo jesli nie to ja nie mam czasu nad tym siedziec
3 lut 23:32
Bogdan:
To są wskazówki do zadania 4, ale właściwie nie ma co w tym zadaniu rozwiązywać,
wystarczy odczytać odpowiedzi z podanych liczb.
3 lut 23:37
tupet: świetny komentarz! wychodzę z "podziwu"
co do Twoiego tupetu !
3 lut 23:38
tupet: Ta uwaga do Ani oczywiście!
3 lut 23:39
anka: za 3 zadanie dzieki za naprowadzenie
ale na zadanie 4 twoj trud poszedl na marne, bo mi nie potrzebne sa tam jakies regulki
dotyczace tego, tylko np. rozwiazanie na podpunkt a , a z reszta se poradze jak chociaz
zrobisz mi ten podpunkt a, to wtedy bede miala na czym sie wzorowac zeby reszte zrobic
3 lut 23:40
anka: to jak odczytac te odpowiedzi z tych licz oswiec mnie
3 lut 23:42
anka: halo to jak z tym zad 4 ?
3 lut 23:51
anka: ej no jak z tym 4 zadaniem ?
3 lut 23:59
imionki:
24 sie 23:42
rupert: Tupet godny pewnego studenta
24 sie 23:53