prosze o pomoc
Piotr:
oblicz W(i) i znajdz wszystkie pierwiastki
w(z)=z4+3z3+2z2+3z+1
7 lut 19:02
Mendoza: W(z) = z
4 z
2 + 3z
3 + 3z + z
2 + 1
W(z) = z
2(z
2 + 1) + 3z(z
2 + 1) + (z
2 + 1)
W(z) = (z
2 + 3z + 1)(z
2 + 1)
x
2 +1 = 0
x
2 = −1 x∊∅
x
2 +3z +1 =0
Są tylko dwa pierwiastki. Oblicz W(i) ? ?
7 lut 19:33
Jack:
niemożliwe, że są tylko dwa (w ℂ).... muszą być 4. Chodzi o rozwiązania w liczbach
zespolonych... Stąd ten W(i).
dla z2+1=0 też będą dwa: z=i ∨ z=−i.
Stąd widać, że W(i)=0
7 lut 19:36