matematykaszkolna.pl
pomocy! geometric: Basiu, Eto, Delto, Micej, Bogdan, gdzie Wy wszyscy jesteście? Błagam Wielcy Szanowni Matematycy pomóżcie miemotikonka! zadanie dodane przesz "geometric" o trapezie którego podstawy mają 8 i 16cm a wysokość 8 cm i trzeba obliczyć odległość środka okręgu od podstaw... napisałam to zadanie poniżej.. nawet dwa razy...
3 lut 21:43
Eta: Witam! Niestety nie było mnie w tym czasie jak prosiłaś o pomoc! ( sory) Widzę,że już pięknie Ci to wyjaśnił "sinus" ( B) emotikonka! Tak więc już po problemie! To zadanko można było też rozwiązać z podobieństwa trapezów licząc długośc linii środkowej trapezu( a taki wzór napewno znasz!) Wiadomym Ci tez powinno być ,że środek okręgu opisanego znajduje sie w punkcie przecięcia symetralnych boków! ( to też ułatwiłoby Ci rozwiązanie tego zadania!) Najważniejsze że już masz rozwiązanie i spokojnie będziesz mogła zasnąć emotikonka Pozdrawiam! ... może innym razem będę mogła Ci pomóc!
3 lut 23:21
Bogdan: Dobry wieczór Eto emotikonka
3 lut 23:40
Eta: Witam! Dzisiaj sobie nieco odpuściłam . Troszkę po południu się udzielałam! Teraz na chwilkę zerknęłam i tak sobie przegladam co tu się dzieje! Jakoś dzisjaj nie jestem w najlepszej kondycji ( ciśnienie mi dokucza) Mam nadzieję,że do wiosny mi przejdzie!emotikonka Pozdrawiam ! ......
3 lut 23:50