oblicz wyznacznik macierzy
Podgórek: Jak obliczyć macierz 3x4? −x +y =0
y +z =2
−2x +2z=−1
2y +z =3
Problem polega na tym że umiem obliczyć wyznacznik macierzy ale kwadratowej a tej nie mogę w
ząb ugryźć. Pomocy prosze
7 lut 18:54
Podgórek: Zna się ktoś na tym
7 lut 19:01
Słabymatematyk: jest tu ktoś

?
7 lut 19:05
Jack:
poszukaj w necie metody Sarrusa (dla macierzy 3x3).
7 lut 19:12
AS: Niemożliwe,wyznacznik można obliczyć tylko z macierzy kwadratowej.
7 lut 19:15
Słabymatematyk: wiem ze mozna tylko dla kwadratowej ale jak policzyc taka
7 lut 19:20
Jack:
Są 3 zmienne i 4 wiersze, to oznacza, że jeden wiersz jest zależy. Policz wyznaczniki każdych 3
wierszy (pomiń kolumny wyrazów wolnych) aż do momentu uzyskania wyznacznika równego 0. Wtedy
jeden z wierszy wyraź jako kombinację dwóch pozostałych i sprawdź wartości kulumn wyrazów
wolnuch..... albo od razu zobacz, że z wiersza 2 i 4 można wyliczyć y,z. potem wylicz x z
pierwszego wiersza i sprawdź czy zachodzi tożsamosc dla wiersza 3. Jesli nie, to ukłąd jest
sprzeczmy; jesli tak, to wyraź jeden z tych wierszy jako kombinację pozostałych.
7 lut 19:23
Jack:
jakie masz dokładnie polecenie?
7 lut 19:34
Skrypa: Jack może pomożesz dla mnie z zadaniami z logiki?
7 lut 19:36
Jack:
załóż temat − ktoś CI na bank pomoże.
7 lut 19:37
Skrypa: założyłem. jest na forum. Dzięki za dodanie otuchy
7 lut 19:39
Słabymatematyk: jack juz jestem pomozesz

wytłumacz jak chłop krowie na rowie
7 lut 20:39
Słabymatematyk: bo ja dalej nie rozumiem
7 lut 20:41
Słabymatematyk: pomoże ktoś mi
7 lut 20:49