Ciąg arytmetyczny
Łuki: Ktoś wytłumaczy mi te ciągi ? pomocy:(
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) spełniający poniższe warunki.
{a1 + a3 = 2}
{a2 x a4 = 2}
Całość jest pod jednym {}
7 lut 18:35
ICSP: Układ równań

Jak wieśz zapewne średnia arytmetyczna wyraża się np. takim wzorem:
| | a1 + a3 | |
a2 = |
| . Z pierwszego równania podstawiam a1 + a3 i wyliczam a2 = 1 |
| | 2 | |
skoro a
2 = 1 wtedy a
4 = 2
liczę r i a
1:
a
n = a
1 + (n−1)r. Dokończysz już sam. Musisz tylko popostawiać.
7 lut 18:38
Łuki: To chyba kumam

a zawsze można używać tego wzoru co napisałeś jak są klamerki {} ?
7 lut 18:45
ICSP: Musi być powiedziane że to ciag arytmetyczny.
Ogólnie wzór ma się tak:
7 lut 18:46
Łuki: Acha czyli za a
n jest a
2. DZIĘKI
7 lut 18:49
Łuki: Acha czyli za a
n jest a
2. DZIĘKI
7 lut 18:50
Łuki: Ten wzór to znałem ale nie wiedziałem czy do tego zadania też da rade
7 lut 18:51
ICSP: W tym przypadku tka ale również a
n może być a
3 i wtedy wzór wygląda tak:
7 lut 18:51
ICSP: Ważną rzeczą jest również że wzór można zastosowac np. tak:
| | a1 + a5 | |
a3 = |
| . W niektórych przykładach tak jest lepiej. |
| | 2 | |
7 lut 18:52