asas
xmen: Marek odkładał ze stypendium pieniądze na wakacje. W pierwszym miesiącu odłoŜył 40 zł,
a w kaŜdym następnym o 8 zł więcej, niŜ w poprzednim. Przez ile miesięcy Marek odkładał
na wakacje, jeśli w sumie uzbierał 760 złotych?
wg mnie wystarczy rozwiazac to za pomocą ciagu artmetycznego
40+48+56+..... = 760
a1 = 40
r = 8
760 który to wyraz tego ciagu? nie wiem jak to obliczyc
3 lut 21:42
Bogdan:
760 to wyraz ciągu, a jego suma
3 lut 23:30
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (an): a1 = 40, r = 8,
an = 40 + (n - 1) * 8
an = 40 + 8n - 8
an = 8n + 32
Suma n wyrazów ciągu arytmetycznego = 760
n(a1 + an) / 2 = 760
Rozwiąż równanie:
n(40 + 8n + 32) / 2 = 760 i n jest liczbą naturalną dodatnią
3 lut 23:35
Klux: Czesc. dobrze kombinujesz ,ale nie do konca dobrze. Musisz skorzystac ze wzoru na sume
ciagu arytmetycznego

. Sn= (a1+an) / 2 * n = 760.
Następnie zapisujac an jako a1 + (n-1)* r podstaw to do wzoru na sumę :
760 = (40 + 40 + (n-1) * 8)/ 2 * n
760 = (80+8n-8)/2 * n
760 = 36n+4n
2
z delty ----> 13456 ,czyli pierwiastek z delty to 116 ,czyli n1= 10 lub n2 = -19 , a że
n nalezy do calkowitych dodatnich ,to n= 10 .Odpowiedz : Marek odkładał przez 10
miesiecy.
3 lut 23:36