granice :*(
janek: oblicz granice :
lim = n(
√n4+3n+1 −
√n4+n+6 ) jak policzyc tą granice


?
n−>oo
7 lut 18:23
Amaz:
| | a2−b2 | |
Musisz skorzystać ze wzoru: a−b = |
| |
| | a+b | |
7 lut 18:27
janek: aha a co zrobic z Tym n od razu pomnozycz czy zostawic
7 lut 18:30
Amaz:
Możesz najpierw zająć się nawiasem, a dopiero później wymnożyć.
7 lut 18:38
janek: wyszło mi 4 przez 2
√n2 i to chyba zaly wynik mozesz mi to jakos przeliczyc
7 lut 18:40
janek: mam problemy z mianownikiem gdy sa pierwiastki czy dobrze n wyciągnąlem
| | 3 | | 1 | |
√n4(1+ |
| + |
| ) = n2 √1 + 3/n3 + 1/n4 / n2 i to mi da pozniej wynik |
| | n3 | | n4 | |
7 lut 18:54
janek: moze ktos to policzyc i sprwadzic wynik
7 lut 19:04
janek: no prosze o 5 min czasu tylko
7 lut 19:24
janek: ale lipa dzieki ....
7 lut 19:37
Jack:
z mianownika dobrze wyciągnąłeś − reszty nie sprawdzałem.
7 lut 19:39
janek: dzieki
7 lut 19:40
Jack:
mi wyszło 1...
7 lut 19:42
Jack:
mi wyszło 1...
7 lut 19:42
janek: możesz zrobić zdjecie tego jak liczyłęś i mi na eeko1@wp.pl wyslać
7 lut 19:49
Jack:
liczyłem "w pamięci"... poszukaj błędu − jak nie znajdziesz, to daj znać.
7 lut 19:53
janek: wydaje mi sie że moglem znaki pomylic po poodniesieniu do kwadratu zamiast 3n −n mam 3n + n co
daje 4/ 2 = 2 zamiast 2/2 czyli 1
7 lut 19:58