Stereometria
think: nie potrafię sobie tego narysować:( szwankuje mi wyobraźnia.
Udowodnij, że środki ścian sześcianu są wierzchołkami ośmiościanu foremnego, a następnie
wyznacz powierzchnię ośmiościanu, jeżeli powierzchnia sześcianu jest S.
P.S. Do
Etunii i
Godzia ja to ja, nikt się pode mnie nie podszywa
7 lut 17:57
lkjh: oj ja też tego nigdy nie imiałam
7 lut 20:14
Godzio:
Ciężko będzie to tu narysować
7 lut 20:17
Godzio: A czekaj a ja tego zadania już nie robiłem kiedyś kiedyś

?
7 lut 20:18
think: nie mam pojęcia, próbowałam to na kilka sposobów połączyć te punkciki i chyba na to jestem za
bardzo ograniczona
7 lut 20:20
Godzio:
Zaraz się w to pobawie
7 lut 20:22
Godzio:
Zaraz się trzasnę, udało mi się narysować ośmiościan foremny, całkiem dobrze wyglądający,
czytam polecenie a tu mi wyskakuje że to z sześcianu miał być ośmiościan a nie na odwrót ...
7 lut 20:27
Basia:

x,y = połowa przekątnej ściany sześcianu
tak jest dla każdego niebieskiego boku
czyli jest to ośmiościan foremny
6a
2 = S
| | S | | S | |
b2 = x2+y2 = 2x2 = |
| = |
| |
| | 2*3 | | 6 | |
P = 8*pole tr.równobocznego o boku b
7 lut 20:32
Godzio:
Widzę że już pyknięte, a ja się z rysunkiem męczyłem
7 lut 20:35
think: dziękuję Basiu

tak dawno nie siedziałam w stereometrii, że ubzdurałam sobie, że ośmiościan to graniastosłup,
który ma w podstawie sześciokąt foremny

, ale wstyd.
7 lut 21:56
7 lut 21:58
think: Etunia witaj słoneczko
7 lut 22:00