Ze wzoru Pitagorasa:
(3a)2 = k2 + h2
| (2a)2 | ||
9a2 = | + h2 | |
| 32 |
| 4a2 | ||
9a2 = | + h2 | |
| 9 |
| 4a2 | ||
9a2 − | = h2 | |
| 9 |
| 77a2 | ||
h2 = | ||
| 9 |
| a√77 | ||
h= | ||
| 3 |
| a√77 | a√77 | 1 | √77 | ||||
: a = | * | = | |||||
| 3 | 3 | a | 3 |
| a√3 | ||
k = | ||
| 3 |
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
| a√3 | ||
h1 = | ||
| 2 |
| 2 | a√3 | a√3 | ||||
k = | * | = | ||||
| 3 | 2 | 3 |
| 3a2 | 3a2 | |||
+ h2 = 9a2 / − | ||||
| 9 | 9 |
| a2 | ||
h2 = 9a2 − | ||
| 3 |
| 27a2 − a2 | ||
h2 = | ||
| 3 |
| √26a | √3 | √78a | ||||
h = | * | = | ||||
| √3 | √3 | 3 |
| h | √78a | 1 | √78 | |||||
= | * | = | ||||||
| a | 3 | a | 3 |