Oblicz pochodną
Rafał: Oblicz pochodną:
1) (sin3(x2+3))'
2)(arccosln(x4))
3)
7 lut 17:23
Katarzyna: jeśli chodzi o 1 przykład to robisz tak : ( zauważ ze wykładnik trójki zmienił miejsce!)
(sin(x2 + 3))3
i z tego liczysz pochodną, czyli
[(sin(x2 + 3))3]' =
pochodna zewnętrzna − ta trójka w wykładniku leci przed sinusa i odejmujesz od niej 1 , czyli
zostaje ci 2
[(sin(x2 + 3))3]' = 3 (sin(x2 + 3))2
dalej liczysz pochodną wnetrza, czyli pochodną z :
[ sin(x2 + 3) ]' = cos (x2 + 3)
i dalej znow pochodną wnętrza, czyli
[(x2 + 3) ]' = 2x
i to wszystko mnozysz przez siebie, czyli bedzie wygladac to tak :
[ (sin(x2 + 3))3 ] ' = 3 (sin(x2 + 3))2 * cos (x2 + 3) * 2x
mam nadzieje ze CI pomogłam.
7 lut 21:37