suma i roznica funkcji trygonometrycznej
maas: α+β+γ=π
przedstaw w postaci iloczynu:
sinα+sinβ+sinγ
sinα+sinβ−sinγ
7 lut 17:16
maas: up
7 lut 18:03
maas: pomocy
7 lut 19:31
Jack:
wzory na sumę i różnicę sinusów sobie przypomnij...
7 lut 19:41
maas: spoko
z 1 dochodze do czegos takiego:
2sin
α+β2cos
α−β2 + sinγ co dalej
7 lut 19:44
Basia:
sinα+sinβ+sinγ=
| | α+β | | α−β | |
2sin |
| cos |
| +sin[π−(α+β)] = |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | |
2sin |
| cos |
| +sin(α+β) = |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | |
2sin |
| cos |
| +sin[2* |
| ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | | α+β | |
2sin |
| cos |
| +2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | |
2sin |
| *[cos |
| +cos |
| ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α | | −β | |
4sin |
| cos |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
drugie identycznie
a wzory masz tutaj
http://www.wsipnet.pl/oip/msl/cz2/u/wt.html#cz2
7 lut 19:49