Rozwiąż nierówność:
karolina: (3x2-4x)(√x3-2x2)>0
3 lut 21:25
Mickej: tam pod pierwiastkiem jest x
3
?
3 lut 21:42
karolina: Tak
3 lut 21:45
Mickej: no to machamy dziedzinę najpierw

x
3-2x
2≥0 ponieważ wartość pod pierwiastkiem nie możne być ujemna w zbiorze liczb
rzeczywistych
x
2(x-2)≥0 x∈(-
∞;0> U <2;
∞) wiec miejsca zerowe już masz z drugiego nawiasu
z pierwszego jest tak
3x
2-4x=0
x(3x-4)=0 wiec x =0 lub x= 4/3
teraz chyba sobie poradzisz bo miejsca zerowe masz wiec rysujesz sobie oś zaznaczasz
miejsca i machasz wykres od prawej strony dasz rady

?
3 lut 21:52
karolina: czyli ten pierwiastek nie wpływa w żaden sposób na miejsca zerowe

W zasadzie z tym
miałam tym problem. dzieki za odpowiedź, a i pewny jestes tego rozwiazania
3 lut 22:04
Mickej: jak babkę kocham tak musi być
3 lut 22:23