tryg
tryg: rozwiaz nierownosc dla x∊<−π,π>
7 lut 16:54
tryg:
7 lut 18:06
Godzio:
Poszukaj tego zadania, już z 10 razy było rozwiązywane
7 lut 18:12
Godzio:
Taki początek:
| | π | |
cosx = 0 lub cosx > cos |
| |
| | 4 | |
dlaczego ? spróbuj sobie odpowiedzieć
7 lut 18:15
tryg: zrobi ktos?
7 lut 18:25
tryg: nie znalazlem
7 lut 18:31
tryg: wiec?
7 lut 19:18
Godzio:
napisałem co musisz rozwiązać, zastanawiałeś się dlaczego tak ?
7 lut 19:20
tryg: cosx=0 no bo beda dwa przypadki i co dalej?
7 lut 19:24
Godzio:
i musisz rozwiązać tą nierówność, suma rozwiązań z niej + cosx = 0 da Ci odpowiedź
7 lut 19:25
tryg: cosx=0 + rozw cosx=0 to sa rozw −.− pomoze ktos?
7 lut 20:38
tryg: cosx(cosx−
√2{2})≥0
cosx=0 u cosx=
√2{2}
i nie wiem co dalej
7 lut 20:42
Godzio:
Dobra, zaraz pokaże jak
7 lut 20:51
Godzio:
| | π | |
|cosx| * (cosx − cos |
| ) ≥ 0 x ∊ <−π,π> |
| | 4 | |
|cosx| jest zawsze większy lub równy 0, kiedy jest równy 0 to wpływa nam na rozwiązanie
| | π | |
cosx = 0 ⇒ x = |
| + kπ k ∊ C |
| | 2 | |
Żeby nierówność była spełniona musi zachodzić:
| | π | | π | | π | | π | |
cosx ≥ cos |
| ⇒ cosx = cos |
| ⇒ x = |
| lub x = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
Odp: x ∊ < |
| ,− |
| > ∪ {− |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
7 lut 20:58
7 lut 21:02
Godzio:
Co Ci znowu nie pasuje

?
7 lut 21:03
7 lut 21:04
Godzio:
Proponuję wrócić do podstaw trygonometrii widać że masz ubytki
7 lut 21:04
tryg: moze i ten jeden raz amsz racje.. ale nauczycielem nie badz.. troche dzieki
7 lut 21:06
Godzio: No czasami mi się zdarza mieć więcej razy niż tylko raz
7 lut 21:11