trygonometria
ola: to jeszcze takie

proszę
sinx=cosx
7 lut 16:26
7 lut 16:33
ola: ale to nie jest rozwiązanie
i co dalej z tym?
7 lut 16:35
Godzio:
dałem wskazówkę, spróbuj sama coś zrobić
7 lut 16:38
7 lut 16:43
Godzio:
ok, tylko jest jeszcze drugie rozwiązanie
7 lut 16:49
ola: nie ma drugiego rozwiązania
7 lut 16:56
Godzio:
ano tak, będzie sprzeczne, ale zapisać się powinno
7 lut 16:57
ola: a mógłbyś sprawdzić mi to czy jest poprawnie

sin3x+cos5x=0
cos5x=−sin3x
| | π | | π | |
5x=− |
| −3x+2kπ v 5x= |
| +3x+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
5x+3x=− |
| +2kπ v 5x−3x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
8x=− |
| +2kπ v 2x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
7 lut 17:03
Godzio:
cos5x = −sin3x
cos5x = sin(−3x)
| | π | |
sin( |
| − 5x) = sin(−3x) |
| | 2 | |
| π | | π | |
| − 5x = −3x + 2kπ lub |
| − 5x = π + 3x + 2kπ |
| 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
x = |
| + kπ lub x = |
| + |
| kπ |
| | 4 | | 16 | | 4 | |
7 lut 17:12