Zadanie.
Ola93: | | m2 + m − 6 | |
Dla jakich wartości parametru m nierówność |
| x2 + (m+1)x − |
| | m2 − 1 | |
| | m2 − 1 | |
|
| > 0 jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x? |
| | m + 3 | |
7 lut 16:22
Godzio:
a > 0 ⇒ (m2 + m − 6)(m2 − 1) > 0 ⇒ (m + 3)(m − 2)(m − 1)(m + 1) > 0 −− podaj rozwiązanie
Δ < 0 ⇒ Δ = m2 + 2m + 1 + 4(m − 2) = m2 + 6m − 7 < 0 −− podaj rozwiązanie
Odp. to część wspólna z obu warunków, na początku sprawdź gdy będzie to funkcja liniowa, jeśli
będzie spełniać warunek to dopisz do rozwiązania m = −3 lub m = 2
7 lut 16:29
Ola93: oo, super, dziekuje !
7 lut 16:34