Oblicz pochodne funkcji
Konik_90: Witam! Mógłby mi ktoś pomóc z tymi przykładami?
y=cos2x
y=3sin(5x−2)
y=cos3 * 4t
k(t)=sin√1+t2
7 lut 16:16
Godzio:
popraw 3 przykład
y = cos
2x ⇒ y' = 2cosx * (−sinx) = −2sinxcosx = −sin2x
y = 3sin(5x − 2) ⇒ y' = 3 * cos(5x − 2) * 5 = 15cos(5x − 2)
| | 1 | |
k(t) = sin√1 + t2 ⇒ k'(t) = cos√1 + t2 * |
| * 2t = ... |
| | 2√1 + t2 | |
7 lut 16:21
Konik_90: 3 przykład wygląda tak:
y=cos
34t
chyba że źle go przepisałem

Dzięki za pomoc
7 lut 16:31
Godzio:
y = cos34t ⇒ y' = 3cos24t * (−sin4t) * 4 = ...
7 lut 16:31
Konik_90: Mógłbyś jeszcze napisać z jakiej własności pochodnej korzystałeś w tych przykładach?
7 lut 16:36
Konik_90: Z jakiego wzoru korzystałeś, żeby obliczyć ten pierwszy przykład.
7 lut 17:10
LUCEK:
7 lut 17:59
Katarzyna: konik patrz, masz np :
sin6x i z tego chcesz mieć pochodna robisz wiec tak :
(sinx)6 <−− zauważ że 6 został "wyciągnięta" i dopiero teraz liczy sie pochodną :
[(sinx)6]' i teraz robisz pochodną ZEWNĘTRZNĄ jak przy normalnym (xa) ' = a*xa−1,a więc
:
[(sinx)6]' = 6 (sinx)5 i dalej robisz pochodną WNĘTRZA, czyli (sinx)' = cosx
a ogolnie to wszystko mnożysz :
[(sinx)6]' = 6 (sinx)5 * cosx
7 lut 22:01
Konik_90: Wielkie dzięki teraz załapałem
8 lut 09:21