max i min
pochodna: maksymalna i minimalna wartosc
f(x)=cos2x−sinx
7 lut 16:11
Grześ: f(x)'=−2cosxsinx−cosx
f(x)'=0
−cosx(2sinx+1)=0
Dalej sam spróbuj....
7 lut 16:13
7 lut 16:18
Basia:
Grzesiu pochodna to nick, nie zadanie
Grześ Ci obliczył pochodną, to też dobra metoda, jeżeli ją znasz, ale można też bez pochodnej
7 lut 16:23
pochodna: znam
7 lut 16:24
pochodna: ale zawsze moge miec dwa rozw

narazie nie mam ani jednego
7 lut 16:25
Godzio:
f(x) = −sin
2x − sinx + 1
sinx ∊ <−1,1>
| | 1 | | 1 | |
wierzchołek: |
| = − |
| ∊ <−1,1> |
| | −2 | | 2 | |
f(1) = ...
f(−1) = ...
z tego wybierz max i minimum
7 lut 16:30
Basia:
znak pochodnej trzeba zbadać
prościej jest tak
f(x) = 1−sin
2x−sinx = −sin
2x−sinx+1
t = sinx
−1≤t≤1
f(t) = −t
2−t+1
| | −1 | | 1 | |
p = − |
| = |
| ∊<−1,1> |
| | −2 | | 2 | |
max dla t=
12 czyli dla
sinx =
12
x =
π6+2kπ lub x=
5π6+2kπ
f(−1) = −1+1+1=1
f(1) = −1−1+1= −1
min dla t=1 czyli
sinx = 1
7 lut 16:32