odległość między prostymi skośnymi
Olaa: Jak znaleźć odległość między prostymi skośnymi :
Z góry dziękuje za odpowiedź albo chociaż wskazówki.
7 lut 15:24
AS: Ależ ta Olaa niegodziwa,tak mnie męczyć.Ale trochę się poduczyłem.
I to też coś warte.
Równania parametryczne prostych
pr1: x = 9 + 4*t , y = 2 − 3*t , z = t
pr2: x = −2*t1 , y = −7 + 9*t1 , z = 2 + 2*t1
Wektor normalny prostopadły do obu prostych
w = w1xw2 = [4,−3,1]x[−2,9,2] = [−15,−10,30]
Wyznaczam równania płaszczyzn zawierających te dwie proste
W tym celu obieram punkt należący do pr1 np. P(9,2,0) i pr2 np. R(0,−7,2)
Równania płaszczyzn
Pi1: −15*(x − 9) − 10*(y − 2) + 30*(z − 0) = 0 = −15*x − 10*y + 30*z + 155 = 0
Pi2: −15*(x − 0) − 10*(y + 7) + 30*(z − 2) = −15*x − 10*y + 30*z − 130 = 0
Odległość między płaszczyznami a więc i prostymi wyraża się wzorem
| | |D1 − D2| | | |155 + 130| | |
d = |
| = |
| |
| | √A2 + B2 + C2 | | √(−15)2 + (−10)2 + 302 | |
7 lut 17:39
AS: W drugim równaniu prostej podałaś błędny zapis.Powinno być:
| | x | | y + 7 | | z − 2 | |
l2: |
| = |
| = |
| |
| | −2 | | 9 | | 2 | |
7 lut 17:56
Olaa: tak mój błąd. dziekuje

i postaram się juz nie męczyć.
ale bardzo mi pomogłeś a w środe mam zaliczenie .
7 lut 21:47
AS: Tylko że ja żartowałem z tym przemęczaniem.Musiałem tylko odkurzyć
wiedzę dawno temu nabytą.Pozdrawiam.
8 lut 09:13
Mechatr: W obliczaniu wektora w sie pomyliles powinno wyjsc w=[−15;10;30]
13 mar 16:30