Obliczyć granicę funkcji.
Athi: Może ktoś podać dokładne rozwiązanie: lim n→∞ (3n+43n+1)n−1
7 lut 15:21
Basia:
poszukaj na forum; setki tego typu granic już były liczone
7 lut 15:23
Athi: Gdybym znalazła dość zrozumiały przykład to bym nie pisała tego zapytania... Jeśli masz pod
ręką jakiś dobrze wytłumaczony krok po kroku podobny przykład to proszę daj go tu, zaoszczędzi
mi to czasu.
7 lut 15:37
Basia:
przeszukaj moje posty; wpisz "Basia granica"
na pewno będzie
7 lut 15:38
Bea: Zastosować trzeba wzór na e czyli rozkładasz to na (
3n+1+33n+1)
n−1 =
(
3n+13n+1+
33n+1)
n−1
i teraz wychodzi z tego wzór na litere e
dalej już podłóż sobie pod wzór
7 lut 15:47
7 lut 15:48
Athi: Pod wzór czego?
7 lut 15:50
Athi: A ten przykład co podałaś to dla mnie czysta magia, zacięłam się na czwartej linijce, skąd te 4
w potędze się znalazły?
7 lut 15:53
Basia:
dobrze rozpiszę Ci Twój
7 lut 15:57
Basia:
(
3n+43n+1)
n−1 = (
3n+1+33n+1)
n−1 =
teraz przekształcam wykładnik tak, żeby dostać to samo co w mianowniku ułamka
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n+13*(1+ |
| )−43 |
| | n+13 | | n+13 | |
pierwsze dąży do
e
drugie do 1
−4/3=1
całość → e
jeżeli jeszcze czegoś nie rozumiesz pytaj
7 lut 16:03
Athi: n+13−43 − skąd to się wzięło?
7 lut 16:15
Athi: a i co rozumiesz poprzez pierwszy i drugi?
7 lut 16:20
Basia:
potrzebuję tam mieć n+13 a mam n−1
dodaję i odejmuję 13
n−1 = n+13−13−1 = n+13−43
7 lut 16:20