Logarytmy
tlik: Zadanie z logarytmów:
Mam zadanie dotyczące narysowania wykresu funkcji, nie będę przepisywał dokładnie całego.
Ostatecznie doszedłem do postaci:
f (x) = log z podstawy √2 (x+3)
Jest to zgodne z odpowiedzią. Jednak nie rozumiem dlaczego na wykresie dla argumentu −1 funkcja
nie przyjmuje wartości. Dokładnie jest tak: f (x) = log z podstawy √2 (x+3) dla x ∊ (−1, ∞).
Skoro loga x ( a ∊ R+ \ {1} i x ∊ R+ ), to jeśli w moim przykładzie x = −2, lub x = −1, to
funkcja wartości przyjmuje i powinien być przedział (−3, ∞).
Może Ktoś się ustosunkować do tego ?
7 lut 15:13
Basia:
logax jest określony dla a>0 i a≠1 i dla x>0
z postaci, którą podajesz wynika D=(−3,+∞)
musiało coś być wcześniej
może jednak napisz pełną treść
7 lut 15:18
tlik: Narysuj wykres funkcji: [ nie znam formuły na logarytm z podstawy √2 tak więc będę go
oznaczał w zadaniu jako (*) ]
log (*) (x2 + 4x + 3) − log (*) (x + 1)
I teraz tak:
log (*) (x2 + 4x + 3) = log (*) (x+1)(x+3) = log (*) (x+1) + log (*) (x+3)
log (*) (x+1) + log (*) (x+3) − log (*) (x+1) = log (*) (x+3)
I taka ostateczna postać jest w odpowiedzi. Nie zgadza mi się tylko przedział.
7 lut 15:25
Basia:
no i już zagadka rozwiązana
zawsze zaczynasz od założeń
1. x2+4x+3>0
2. x+1>0
z 1. masz x∊(−∞,−3)∪(−1,+∞)
z 2. masz x∊(−1,+∞)
iloczyn = (−1,+∞)
stąd wynika, że dziedziną jest D=(−1,+∞)
7 lut 15:29
Basia:
a log√2 piszesz tak log "znak podkreślenia" { p {2} } bez spacji oczywiście
7 lut 15:32
tlik: Dziękuję bardzo Basiu.
7 lut 15:34
tlik: Kolejny wykres funkcji z którym mam problem to:
f (x) = 41 + log2x
Wykres to 4x2 dla x>0
Nie rozumiem dokładnie dlaczego 4x2
7 lut 18:04
tlik: odświeżam
7 lut 18:42
Grześ: rozłóż sobie na dwie potęgi, czyli:
4
1*4
log2x
Teraz działaj
7 lut 18:53
tlik: Dzięki za wskazówkę

Pozdrawiam.
8 lut 11:37