xyz
brtk: log2 2 − jaka to liczba? Jak ją wyliczyć?
7 lut 15:06
Trivial:
log
22 = (log2)
2.
Wyliczamy ją sprawdzając jej wartość w tablicach.
7 lut 15:08
brtk: ale oczywiście to nie jest to samo co 2log2?
7 lut 15:12
Basia:
oczywiście nie; źle przeczytałam i dlatego zaraz skasowałam
7 lut 15:14
Trivial:
Nie.

log
22 = log2 * log2 ≠ 2log2
7 lut 15:14
brtk: całość odnosi się do zadania: Porównaj liczby: a=log5 * log20 + log2 2 oraz b=√6−2√5
7 lut 15:17
brtk: No nic, dziękuję serdecznie za pomoc, resztę pokombinuję sam
7 lut 15:32
Basia:
| | 10 | |
zauważ, że 20=2*10 a 5= |
| |
| | 2 | |
7 lut 15:34
brtk: a nie lepiej wymnożyc log5*log20, co da nam w wyniku 2?
7 lut 15:42
Trivial: To nie da nam w wyniku 2.
7 lut 15:44
brtk: cholera, fakt! pomieszałem wzory!
7 lut 15:46