ostrosłup
nogazmatmy: Błagam o pomoc
1.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości a=8. Krawędź boczna
jest nachylona do podstawy pod kątem α, że cosα= 2/3. Wyznacz objętość i pole powierzchni
bocznej tego ostrosłupa.
7 lut 14:20
Trivial:

Jakieś pomysły?
7 lut 14:38
nogazmatmy: no właśnie nie ma żadnych pomysłów
7 lut 15:02
Trivial:
1. Zastanów się jaki jest wzór na przekątną kwadratu (w podstawie).
3. Ten kolorowy trójkąt jest prostokątny.
7 lut 15:06
nogazmatmy: no nie, robię i robię i nie wychodzi ; ( pomocy !
7 lut 15:39
dero2005:

a
2 +a
2 = d
2
2a
2 = d
2
d = a
√2 = 8
√2
L = 6
√2
h
s =
√L2 − (a2)2
h
s = 2
√14
H =
√L2 − (d2)2 = 2
√10
V =
13*a
2*H = ..........
P
b = 2*a*h
s = ..........
7 lut 19:51