matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica!
fleszu:
Wyznaczyć granice: lim x→0 (
1
tgx
−
1
x
) pomocy!
7 lut 14:00
Basia:
x−tgx
1
1−
cos
2
x
= lim
x→0
=
d.l'H.
lim
x→0
=
x*tgx
x
tgx+
cos
2
x
cos
2
x−1
cos
2
x
lim
x→0
=
sinx*cosx+x
cos
2
x
−sin
2
x
−2sinxcosx
lim
x→0
=
d.l'H.
lim
x→0
=
x+
1
2
sin2x
1+cos2x
−2*0*1
= 0
1+1
7 lut 14:18