Basia:
|w(x) - 3q(x)| = | x
4 -1 - 3x
2 -3 | = | x
4 - 3x
2 -4 |
|w(x)| - 3q(|x|) = |x
4-1| - 3(|x|
2 + 1) = |x
4-1| - 3(x
2+1)
zbadajmy znak tego co nam zostało "wewnątrz" wartości bezwzględnej:
x
4 - 3x
2 -4=0
t=x
2
t≥0
t
2 - 3t -4=0
Δ = 9 - 4*1*(-4)
Δ = 9+16 = 25
√Δ = 5
t
1 = (3-5)/2 = -1 niemożliwe
t
2 = (3+5)/2 = 4
czyli x
2 =4
x
2-4=0
(x-2)(x+2) = 0
x=-2 lub x=2
czyli
x
4 - 3x
2 -4 ≥ 0 ⇔ x∈(-
∞;-2>U<2;+
∞)
x
4 - 3x
2 -4 < 0 ⇔ x∈(-2;2)
x
4 - 1 = 0
(x
2-1)(x
2+1)=0
x
2+1 nie może = 0
x
2-1 = 0
(x-1)(x+1)=0
x=-1 lub x=1
czyli:
x
4 - 1 ≥ 0 ⇔ x∈(-
∞;-1>U<1;+
∞)
x
4 -1 <0 ⇔ x∈(-1;1)
no i teraz musisz rozważyć 4 różne przypadki:
1.
x
4 - 3x
2 - 4 ≥ 0 i x
4 - 1≥0 ⇔
x∈(-
∞;-2>U<2;+
∞) i x∈(-
∞;-1>U<1;+
∞) ⇔
x∈(-
∞;-2>U<2;+
∞)
x
4 - 3x
2 -4 = x
4 -1 -3x
2 -3
0=0
równanie zawsze jest prawdziwe
czyli zbiorem rozwiązań jest: (-
∞;-2>U<2;+
∞)
------------------------------
2.
x
4 - 3x
2 -4≥ 0 i x
4 -1 < 0 ⇔
x∈(-
∞;-2>U<2;+
∞) i x∈(-1;1)
niemożliwe czyli ten przypadek nie zachodzi
3.
x
4 - 3x
2 - 4 <0 i x
4-1≥0 ⇔
x∈(-2;2) i x∈(-
∞;-1>U<1;+
∞) ⇔
x∈(-2;-1>U<1;2)
-x
4+3x
2+4 = x
4-1 - 3x
2 -3
-2x
4 + 6x
2 +8 =0 /:(-2)
x
4 - 3x
2 -4 =0
to równanie już było rozwiązywane; jego pierwiastki to x
1=-2 i x
2 =2
ale one nie należą do dziedziny przypadku
czyli brak rozwiązania
4.
x
4 - 3x
2 -4 < 0 i x
4-1<0 ⇔
x∈(-2;2) i x∈(-1;1) ⇔
x∈(-1;1)
-x
4+3x
2+4 = -x
4+1 -3x
2 -3
6x
2 + 8 =0
niemożliwe
czyli zbiorem rozwiązań jest jedynie zbiór z 1 przypadku
( o ile nie pomyliłam się w rachunkach - sprawdzaj






!)