Monotonicznosc funkcji
Mateusz: Miałbym wielka prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać jeden przykład bo nie moge sobie z nim
poradzic.
Zbadaj monotonicznosc i wyznacz ekstrema funkcji y=x3 − 3x2 − 12x +2
7 lut 13:29
Bizon:
Z dziedziną nie ma problemów
1) wyznacz pochodną
y/=3x2−6x−12
2) badaj pochodną
Δ=36=144=180 √Δ=3√10 ... itd..
wyznacz miejsca zerowe pochodnej ... w miejscach zerowych pochodnej możliwe ekstrema
funkcji
3) przedziały w których pochodna jest dodatnia ... funkcja jest roznąca, a w których ujemna ...
jest
malejąxa
7 lut 14:08