Oblicz
maturzysta 2011: Oblicz wartosc funkcji f(x)= |1−2x−3| dla argumentu
x= log13(log2128+log1264*log1218+log21218+491log37
7 lut 13:14
Basia:
x = log13 ( z całej tej sumy) ?
czy gdzieś wcześniej jest zamknięty nawias okrągły ?
i czy na pewno podstawa to 13 ?
7 lut 13:54
maturzysta 2011: x= log13(log2128+log1264*log1218+log21218+49 1 log37 )
7 lut 14:12
maturzysta 2011: x = log13 ( z całej tej sumy)
7 lut 14:13
Basia:
no to na pewno trzeba jakoś policzyć te logarytmy
491/log37 = 49log73 = 72log73 = (7log73)2 =32=9
reszta z nawiasu = log1218*[ log1218+log1264+log1218 ] =
log1218*[ log12 18*64*18 ]
18*64*18 = 2*3*3*26*2*3*3 = 28*34 = 24*24*34 = (2*2*3)4 = 124
reszta z nawiasu = log1218*log12124 = 4log1218
czyli
nawias = 4log1218+9 = log12184 + log12 129 =
log12(184*129)
i albo się gdzieś pomyliłam, albo trzeba jeszcze pokombinować
7 lut 14:41
Basia:
oj nie źle przeczytałam spróbuję jeszcze raz
7 lut 14:45
Basia:
już wiem, za jakieś 15 minut będzie
7 lut 14:47
Basia:
491/log37 = (72)log73 = (7{log73)2 = 32=9
log2128+log1264*log1218+log21218 =
log2128+log1282*log1218+log21218 =
log2128+2log128*log1218+log21218 =
(log128+log1218)2 =
log212(8*18) = log212(23*2*32) = log212(24*32) =
log212(42*32) = log212122 = 22 = 4
nawias = 4+9 = 13
reszta już oczywista
7 lut 15:00
maturzysta 2011: dziekuje
7 lut 15:45
maturzysta 2011: wyjdzie 3\4


czy −3\4

? chyba bedzie symestria wzgledem osi x

?
7 lut 16:02
Basia:
przecież |....| nie może być ujemna
x=1
| | 3 | |
f(1) = |1−21−3| = |1−14| = |
| |
| | 4 | |
7 lut 16:05