matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
maturzysta 2011:
4
Wykaż, że cosinus kąta przecięcia się wykresów funkcji f(x)=
x+1 i g(x)= −x
√
2
+9 jest
3
równy
4
√
6
−3
√
3
15
7 lut 12:47
Basia:
to są funkcje liniowe tgα=
4
3
tgβ= −
√
2
czyli β>α kąt przecięcia γ=β−α oblicz tgγ z wzoru na tangens różnicy a potem klasyczny układ równań
sinγ
= tgγ
cosγ
sin
2
γ+cos
2
γ=1
7 lut 13:57
maturzysta 2011:
dziękuje za pomoc tyle mi wystarczy
7 lut 14:00