oblicz P(A)
Agata: | | P(A') | |
Moze ktos mi z tym pomoc? |
| =4 oblicz P(A) |
| | P(A) | |
7 lut 11:16
Agata: moze ktos mnie naprowadzi jak zrobic to zadanie?
7 lut 14:59
Jack:
wsk. P(A')=1−P(A).
7 lut 15:00
Agata: odp to −3?
7 lut 15:04
Jacek:
7 lut 15:10
Agata: no wybacz ale nie umiem tego wiec nie wiem jak sie za to zabrac. Nie bylo mnie na tych lekcjach
a pozniej mam spr z tego i chcialam sie dowiedziec jak to zrobic.Rozumiem ze nie umiesz
pomoc...
7 lut 15:13
Jack:
przyjmij oznaczenie : P(A)=x i oblicz x.
7 lut 15:13
Jack:
Oczywiście
Jack i
Jacek to nie to samo... Jak widać, mam kiepskiego
imitatora−prześmiewcę...
7 lut 15:17
Agata: | | 4 | |
czyli moge zrobic tak− |
| 1−x=4 x=−3 |
| | 1 | |
7 lut 15:18
Agata: widocznie tak... Chce to umiec ale widocznie nie wszyscy potrafia pomoc
7 lut 15:19
Jack:
Po pierwsze, 0≤P(cokolwiek)≤1, czyli P(A) nie może być ujemne.
Po drugie wstaw −3 i sprawdź czy lewa strona będzie się równała prawej (oczywiście nie będzie)
Rozwiąż równanie które wyżej napisałem (podstaw jeszcze pod P(A)=x), mnożąc obie strony przez
x.
7 lut 15:20
Jacek:
Równanie na poziomie 5 klasy podstawówki
1 − x = 4x
1 = 5x
7 lut 15:22
Jacek:
Szukaj u mnie błędu
7 lut 15:23
Jack:
niestety prawda...
7 lut 15:23
Agata: 1−x=4x
7 lut 15:24
Agata: no tak...
7 lut 15:25
Agata: juz teraz wiem o co chodzi,zle sie za to zabralam
7 lut 15:27