rekurencja
123: Rozwiązać równanie rekurencyjne an+1 = −8an −16an−1 , n >0, warunki początkowe a0 = 5, a1 =17
7 lut 10:46
M:
2 kwi 08:24
M:
4 cze 19:10
Mariusz:
Równanie niedbale zapisane
a
n+1 = −8a
n−16a
n−1 , n > 0 a
0 = 5, a
1 = 17
a
n+2 = −8a
n+1 − 16a
n , n ≥ 0, a
0 = 5, a
1 = 17
A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
n+2x
n = ∑
n=0∞(−8a
n+1 − 16a
n)x
n
∑
n=0∞a
n+2x
n = −8∑
n=0∞a
n+1x
n − 16∑
n=0∞a
nx
n
| 1 | | −8 | |
| (∑n=0∞an+2xn+2) = |
| (∑n=0∞an+1xn+1) |
| x2 | | x | |
−16∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
n+2x
n+2 = −8x(∑
n=0∞a
n+1x
n+1) − 16x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=2∞a
nx
n = −8x(∑
n=1∞a
nx
n) − 16x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n − 5 − 17x = −8x(∑
n=0∞a
nx
n − 5) − 16x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n =5+57x −8x(∑
n=0∞a
nx
n) − 16x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
(1+8x+16x
2)(∑
n=0∞a
nx
n) = 5+57x
(1+8x+16x
2)A(x) = 5+57x
| | 5+20x | | 37x | |
A(x) = |
| + |
| |
| | (1+4x)2 | | (1+4x)2 | |
| | 5 | | 37x | |
A(x) = |
| + |
| |
| | 1+4x | | (1+4x)2 | |
| d | | 1 | | d | |
| ( |
| ) = |
| (∑n=0∞{(−4)nxn}) |
| dx | | 1+4x) | | dx | |
| | 1 | |
− |
| *4 = ∑n=0∞{n(−4)nxn−1 |
| | (1+4x)2 | |
| −4 | |
| = ∑n=0∞{n(−4)nxn−1 |
| (1+4x)2 | |
| −4x | |
| = ∑n=0∞{n(−4)nxn |
| (1+4x)2 | |
| | 37 | |
an = 5*(−4)n − |
| n(−4)n |
| | 4 | |
| | 1 | |
an = − |
| (37n − 20)(−4)n |
| | 4 | |
4 cze 20:29
Mila:
Cześć

Tak myślałam, że rozwiążesz.
Napiszę też swoje rozwiązanie.
4 cze 22:14
Mariusz:
Zastanawia mnie to że M tylko odświeża wątki a na nie nie odpowiada
tak jakby był botem
Chyba tylko Jakub mógłby go napisać
5 cze 03:15
:
r
2=−8r−16
(r+4)
2=0
a
n=A(−4)
n+Bn(−4)
n
5 cze 09:36