Stereometria
calineczka: Dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 13. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tej bryły, wiedząc że jej krótsza przekątna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60o
7 lut 09:48
madzia :
7 lut 19:42
calineczka: może ktoś pomóc przy tym zadaniu?
7 lut 19:58
Mendoza:

13
2 = h
2 + d
2
B
2 = h
12 + (d−
14d
d = 2a
Dalej to się już zastanawiam.
7 lut 20:14
Mendoza: Jednak nieco inaczej.
h
1 jest zbędne.
d=2a
169 = h
2 + d
2
d
2 = B
2 + (
12d)
2
| h | |
| = √3 − Trygonometria, tg∡60 = √3 |
| B | |
h = B
√3
podstawiamy:
169 = 3B
2 + d
2
52 = d
2
2
√13 = d
a =
√13
tu się zaciąłem, idę coś zjeść.
7 lut 21:17
Mendoza:
h
2 = 169 − d
2
h
2 = 169 − 52
h =
√117
| | 39√351 | | 117√3*13 | |
Pc = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 lut 21:25
calineczka: Dziękuje za rozwiązanie. A czy da się to w prostszej postaci zapisać?
8 lut 22:12