Katarzyna: korzystajac ze wzoru :
| | f(x) | | f(x)' * g(x) − f(x) * g(x)' | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | g2(x) | |
mamy :
| (√2x2 − 2x + 1)' * x − √2x2 − 2x + 1 * (x)' | |
| |
| x2 | |
znajduje pochodne i pochodne wnętrza
| | | 1 | |
| *(4x−2) * x − √2x2 − 2x + 1 * 1 | | 2√2x2 − 2x + 1 | |
| |
= |
| |
| | x2 | |
oraz pochodna wnetrza z
√2x2 − 2x + 1 to (2x
2 − 2x + 1)' = 4x−2
przeruzcam (4x−2) * x do licznika
| | | (4x−2) * x | |
| − √2x2 − 2x + 1 | | 2√2x2 − 2x + 1 | |
| |
= |
| |
| | x2 | |
wymnazam licznik przez x
| | | (4x2−2x) | |
| − √2x2 − 2x + 1 | | 2√2x2 − 2x + 1 | |
| |
= |
| |
| | x2 | |
wyciagam przed nawias 2
| | | 2(2x2−x) | |
| − √2x2 − 2x + 1 | | 2√2x2 − 2x + 1 | |
| |
= |
| |
| | x2 | |
skracam przez te 2
| | | (2x2−x) | |
| − √2x2 − 2x + 1 | | √2x2 − 2x + 1 | |
| |
= |
| |
| | x2 | |
i jak dla mnie to koniec