ciągi geometryczne
Jusia: Obliczyć pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an):
a) a2+8a5=0
a3=1
b) a1+a4=0
a2+a4=8
7 lut 09:40
Jusia: czy jest tu ktoś kto potrafi rozwiązać to zadanie?
7 lut 10:06
Jusia: a) wyznaczyłam q z drugiego równania:
a
3=1
a
1*q
2=1 /:q
2
i nie weim co mam dalej zrobić...
7 lut 10:13
Jusia: pomoże ktoś?
7 lut 18:05
ICSP: a
5 = a
3q
2
| a3 | | 1 | |
| + 8 * a3q2 = 0 ⇔ |
| + 8q2 = 0 ⇔ 1 + 8q3 = 0 |
| q | | q | |
a
3 + b
3 = ... Rozpisz ten wzorek i z tego wylicz q.
7 lut 18:15
ICSP: Idę na pierwszą miłość bo mi odcinek ucieka
7 lut 18:16
Jusia: przerwa była

dziękuje bardzo
7 lut 18:17
Godzio:
a
2 + 8a
5 = 0
a
3 = 1
a
1q + 8a
1q
4 = 0
a
1q
2 = 1 :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
q(1 +8q
3) = 0
q(2q + 1)(4q
2 − 2q + 1) = 0 ⇒ q ≠ 0
7 lut 18:17
Jusia: dzięki
7 lut 18:36