Błagam o pomoc jutro na lekcje muszę to miec
lalai: Dane są dwa okregi o ( A , r1 ) , o (b , r2 ) takie , że
r1 = k + 1 , r2 = 2k − 2 , /AB/ = 4k − 4
6 lut 23:28
lalai: proszę o Pomoc .
6 lut 23:32
kachamacha: jakie te okręgi są w stosunku do siebie?
6 lut 23:33
lalai: muszę okreslic połozenie okregow , w zaleznosci do parametru k .
6 lut 23:34
6 lut 23:36
lalai: ja juz tak probowałam robic i nie wychodzi tylko jedno mi wyszło a są 4 do zrobienia
6 lut 23:37
kachamacha: a co ci wyszło?
6 lut 23:38
lalai: mam odpowiedzi ale za nic mi nie wychodzi nie wiem dlaczego .
6 lut 23:38
kachamacha:
rozpatrujesz sobie każdy przypadek
1.
|AB| > a + b rozłączne zewnętrznie
4k−4>k+1+2k−2
k>3
itd
6 lut 23:40
lalai: ja zrobiłam tak ze podzieliłam sobie tak rozłaczne zewnetznie podsawiałam styczne zewnetrznie
przecinajace się styczne wewnetrzne jeden okrag lezy w drugim , pierwsze mi wyszło k>1 i to mi
dobrze wyszło tamte robie i nic nie wychodzi .
6 lut 23:40
lalai: tzn tak jak tobie 3 i tyle
6 lut 23:41
kachamacha: nie sugeruj się odpowiedziami na razie
rozpatruj wszystkie przypadki i na koncu zbierzesz odpowiedzi w całość
jedno już ci zrobiłam
idź kolejno z położeniem−jak na tej stronce
6 lut 23:42
kachamacha: to znaczy że dla k>3 okręgi są rozłączne zewnętrznie
6 lut 23:42
lalai: dziękuję za pomoc sory ze nie przeczytałam tego na samym poczatku ale myslalam ze to takie same
dziadoskie wzory zktorych nic nie chce wyjsc . teraz mi wyszlo wszystko tak jak mam w
ospowiedziach dziękuje dziękuje dziekuje : *
6 lut 23:56
kachamacha:
6 lut 23:57