prawdopodobieństwo że losowo wybrany punkt
Aska: W okrąg wpisano n−kąt foremny. Niech pn oznacz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt
koła ograniczonego przez ten okrąg należy do danego n−kąta.
Oblicz p3 i p4
6 lut 23:02
Aska: p
4 obliczyłam więc zostało tylko p
3, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
N=πr
2
A−prawd. że pkt będzie wspólny
6 lut 23:55
Aska: jak już zaczęłam to dokończę

N=πr
2
C−prawd. że pkt trafi we wspólne pole Δ foremnego wpisanego oraz koła
| | a2*√3 | | | | | | 3r2*√3 | |
nC= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
r obliczyłam:
| | 2 | | 2 | | a*√3 | | 2a*√3 | | a*√3 | |
r= |
| *h= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | | | 3r2*√3 | | 3√3 | |
P(C)= |
| = |
| = |
| |
| | πr2 | | 4πr2 | | 4π | |
7 lut 01:22