Miejsca zerowe funkcji.
johny: Miejscami zerowymi funkcji y=4x
2 + bx + c sa liczby 5 i −3, zatem:
A. b=2 c =−8
B.b=−2 c=−15
C.b=−8 c=−60
D.b=8 c=60
Prosze bardzo o wytlumaczenie o co w tym chodzi

Dopiero zaczynam z funkcjami i staram sie zrozumiec wszystko od poczatku.
6 lut 22:24
kachamacha: skorzystaj z postaci iloczynowej
6 lut 22:27
johny: i wychodzi y=4(x−5)(x+3)
co dalej trzeba zrobic?
6 lut 22:31
kachamacha: wymnożyc aby otrzymac postac ogólną i wtedy odczytasz współczynniki
6 lut 22:32
johny: dzieki bardzo za pomoc.
6 lut 22:40
kachamacha:
6 lut 22:43