wielomiany
Roma: Wielomian W(x) = a(x−p)2(x+q) gdzie a≠0, ma dwa pierwiastki 2 oraz 1 przy czym drugi z nich
jest pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto, dla argumentu (−2) wielomian przyjmuja wartość 36.
a=?
p=?
q=?
6 lut 22:23
kachamacha: a(x+1)2(x−2)
podstaw pod x=−2 i przyrównaj do 36 obliczysz a
6 lut 22:26
Godzio:
W(x) = a(x − 2)(x − 1)2 ⇒ p = 1, q = −2
W(−2) = 36
36 = a * (−4) * (−3)2
a = −1
6 lut 22:27
kachamacha: tak −1
6 lut 22:28
Roma: dalsza część zadania jest taka , że dla wyznaczonych wartości a, p, q należy rozwiązać równanie
w(x) = 2
6 lut 22:49
kachamacha: w(−2)=36
6 lut 22:52
kachamacha: p i q juz masz na starcie
6 lut 22:53
Roma: no tak p, q i a znam a jak rozwiązać w(x) = 2 ?
6 lut 22:58
kachamacha: a po co?
6 lut 22:58
Roma: bo taka jest dalsza częśc zadania

podpunkt
b) dla wyznaczonych wartości a, p, q rozwiąż równanie w(x) = 2
6 lut 23:02
kachamacha: aaaaaaaaaaaaaaaaa
bo nie było tego
wielomian przyrównujesz do 2 i szukasz x
6 lut 23:03
Roma: ale to chyba nie jest takie proste ?
6 lut 23:08
Godzio: a próbowałeś ?
6 lut 23:09
kachamacha: −(x−1)2(x−2)=2
wymnażasz, wszystko przenosisz na jedną stronę i szukasz rozw
6 lut 23:09
Godzio:
−x( równanie kwadratowe) = 0
Takie coś otrzymasz więc nie będzie problemu
6 lut 23:10
Roma: i co te miejsca zerowe które otrzymam będą x dla 2 ?
6 lut 23:14
Godzio: będą rozwiązaniami równania
6 lut 23:15