fizyka-optyka
Efka: wiem ze to forum matematyczne, ale może ktoś jest w stanie pomóc również z fizyką?
1. W jakiej odległości od żarówki należy umieścić soczewkę skupiającą o ogniskowej
f=10cm, aby na ścianie odległej o l=2m od soczewki otrzymać ostry, powiększony obraz jej
włókna?
3 lut 20:35
Jakub: f = 10cm = 0,1m - ogniskowa soczewki
x - odległość soczewki od żarówki
2-x - odległość soczewki od ściany
Korzystasz teraz z równania soczewki
zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_soczewki
1/f = 1/x + 1/(2-x)
Podstawiasz dane i liczysz x.
Hmm, trochę późno zauważam te zadania z fizyki.
4 lut 00:10