CIĄGI GEOMETRYCZNE
Natalia: Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego
6 lut 21:38
kachamacha: rozpisz wyrazy ze wzoru na n−ty wyraz
6 lut 21:40
Natalia: a3=a2*q albo a3=a1*q2 próbowałam to rozw. ale tak dawno to robiłam że nie moge sobie
poradzić z tym oto prostym przykładem
prosze o jakąś wskazówke
6 lut 21:46
kachamacha: używaj tego z a1 i q
6 lut 21:48
Natalia: dalej nie wiem jak to zrobić
6 lut 21:55
kachamacha: a
1q
2=−3a
1q
3
a
1q−a
1=4
rozwiązujesz taki układ równań
| | 4 | |
z drugiego wyznaczam a1= |
| i podstawiam do pierwszego |
| | q−1 | |
1+3q=0
i podstawiasz do a
1
6 lut 22:05
Bogdan:
| | a4 | | 1 | | 1 | |
albo tak: a3 = −3a4 ⇒ |
| = − |
| ⇒ q = − |
| |
| | a3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | |
a2 − a1 = 4 ⇒ a1q − a1 = 4 ⇒ − |
| a1 − a1 = 4 ⇒ − |
| a1 = 4 |
| | 3 | | 3 | |
a
1 = ...
6 lut 22:06
Bogdan:
6 lut 22:06
kachamacha:
6 lut 22:07
Natalia: oooo DZIĘKUJE BARDZO
6 lut 22:07