Polimoli: mam pytanie odnośnie jednej pochodnej
f(x)=(lnx*tgx)2
i teraz się rodzi pytanie..
jeśli już doliczę się pochodnej normalnej, co nie jest rudne
zostaje mi pochodna wewnętrzna, a on już budzi pewien problem.
czy to będzie wyglądać tak:
1)f'(x)=[...]*(lnx)'*(tgx)'
2)f'(x)=[...]*(lnx)'*tgx+lnx*(tgx)'
bo niby mnożenie 2 pochodnych to jest f'g*fg', ale kumpel na kolosie
napisał że pochodna wewnętrzna w tym przypadku to f'*g' i prawdopodobnie
wykładowca uznał, że tak jest dobrze
6 lut 21:12
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
(Inx * tgx)' = |
| * tgx + Inx * |
| |
| | x | | cos2x | |
6 lut 21:22
kachamacha: 2 jest dobrze
6 lut 21:23
Polimoli: aha, czyli 2... no to ja miałem rację
6 lut 21:23