Graniastosłup
Tito: Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną, przechodzacą przez środek
cięzkości górnej podstawy i krawędzi dolnej podstawy, pod kątem 45(stopni) do dolnej
podstawy.Pole otrzymanego przekroju wynosi 5√6.Oblicz objętość tego granastosłupa?
Wychodza mi jakies masakryczne wyniki..
6 lut 21:05
Bogdan:

Środek ciężkości trójkąta to punkt przecięcia jego środkowych.
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, r = U{1}[6}a
√3, a > 0.
| | 1 | | 1 | | 5 | |
Przekrój jest trapezem, 5√6 = |
| * |
| a√3*√2* |
| a ⇒ a2 = 36, |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
6 lut 23:11
Bogdan:
Poprawiam nieudany zapis
6 lut 23:20
Jordan: czy może mi ktos powiedziec dlaczego górna podstawa trapezu ma dł 23a
18 kwi 01:39
Aga1.:

| | CG | | | | 2 | |
Trójkąty CDE i ABC są podobne k= |
| = |
| = |
| |
| | CF | | h | | 3 | |
18 kwi 07:39
Jordan: oo dziękuję bardzo
18 kwi 17:55