tryg
cs 1.6: oblicz wartosc (sinα−cosα)(sinβ−cosβ) wiedziac ze sin(α+β)=0,8 a cos(α−β)=0,3
Prosze slicznie o rozwiazanie
6 lut 20:44
Amaz:
która jesteś klasa? jaką maturę będziesz zdawał?
6 lut 20:57
Godzio:
sinαcosβ + sinβcosα = 0,8
cosαcosβ + sinαsinβ = 0,3 −
−−−−−−−−−−−−−−−−
sinαcosβ − cosαcosβ + sinβcosα − sinαsinβ = 0,5
cosβ(sinα − cosα) − sinβ(sinα − cosα) = 0,5
(sinα − cosα)(cosβ − sinβ) = 0,5
(sinα − cosα)(sinβ − cosβ) = −0,5
6 lut 20:59
cs 1.6: a zbiory rozwiazan dla:
sin2x−sinx=0 w przedziale <0,2π>
6 lut 21:03
cs 1.6: i dzieki za poprzednie zadanie
6 lut 21:06
Godzio:
sin2x = sinx
2x = x + 2kπ lub 2x = π − x + 2kπ znajdź rozwiązania w swoim przedziale
6 lut 21:07
cs 1.6: nie
6 lut 21:10
Amaz:
strzelam, że będzie pięć rozwiązań
6 lut 21:12