Kilka zadań z funkcji
Patryk: Witam! Chciałbym prosić Was o pomoc. Mam kilka zadań, które muszę umieć, ale niestety nie
bardzo wiem jak je ugryźć lub też chciałbym zweryfikować, czy mój tok myślenia jest dobry. Oto
zadania:
1. Oblicz odległość punktu P=(0,2,0) od prostej: x=2+t ; y = 2+t ; z=10t
2. Omów rozwiązania układu równań w zależności od wartości parametru β:
2x+2y+z=1
2x+βy+z=β
3. Wyznacz styczną do krzywej y=x*e
−x w punkcie, w którym zmienia ona wypukłość
| | sinα | |
4. Bez stosowania reguły de H'ospitala wyznacz G=lim (α→0) |
| |
| | α | |
6 lut 20:35
Amaz:
zad4
Niech f(x) = sinx, f'(x) = cosx
| | f(x)−0 | |
f'(0) = limx→0 |
| = limx→0 cosx = 1
|
| | x−0 | |
6 lut 20:43
think: zad3.
wypukłość funkcji obserwuje druga pochodna. Tam gdzie druga pochodna jest dodatnia tam funkcja
jest wypukła, ujemna druga pochodna funkcja wklęsła. Miejsce zerowe drugiej pochodne między +
0 − albo − 0 + nazywane jest punktem przegięcie i tego szukasz. Jak będziesz miał punkt
przegięcia to już krótka piłka do wyznaczenia stycznej ze wzoru.
6 lut 20:52