Dla jakich wartosci parametru "m" rozwiazania ukladu rownań
Patryk: Dla jakich wartosci parametru "m" rozwiazania ukladu rownań :
2x-y=m+1
x-2y=3-2m
spelniaja warunek x-y>1
robilem kilka razy to zadanie lecz nigdy nie wychodzilo mi dobre rozwiazanie zazwyczaj
m∈(-∞,1/3) a powinno wyjsc m∈(-∞,1)
3 lut 20:21
marysia:
Najpierw podaj jakie masz rozwiązanie na x i y
Czekam!
3 lut 20:29
Patryk: mi wyszlo x= -4m+1 pod kreska 3
y=-3m-5 pod kreska 3
robilem to metoda wyznacznikow ktora dopiero co poznalem wiec nieiwem czy wszystko dobrze
z tego co wychodzi niezabardzoi
3 lut 20:33
Mickej: w y błąd ma ma być
(-m+1)/3
3 lut 20:38
marysia:
W/g moich obliczeń m€ ( - ∞, 1/3) to jest poprawna odp:
czyli masz dobre rozwiązanie!
bo x = (4m -1)/3 y= ( 5m -5)/3
3 lut 20:38
Mickej: aha zapomniałem dopisać m przy 2

sory
3 lut 20:41
Patryk: no prosze racja ,wielkie dzieki przyjacielu
3 lut 20:44
marysia: aHa! a jak zapomnisz na maturze? i co? ....... kicha
3 lut 20:44
Mickej: kichawa

to będę miał 30 %
3 lut 20:46
Patryk: ajj zapostowalem przed przeczytaniem Twojego postu Mickej czyli nadal zle,
niestety Marysia niemasz racji w odp do zadan jest tak jak wyzej napisalem XD
3 lut 20:46
Mickej: czyli to jest poprawne m∈(-
∞,1/3)

?
3 lut 20:51
Patryk: nie (-∞,1)
3 lut 20:56
Patryk: pomalu zaczynam myslec ze w podreczniku jest blad ,jak byk pisze ze odp powina wyjsc
(-∞,1)
ale ciagle wychodzi mi (-∞1/3)
3 lut 20:58
marysia:
Przykro mi! ale:
x = ( 4m -1)/3 y = (5m -5)/3 zmiana znaków bo w mianowniku
miałbyś - 3
czyli 4m -1 5m - 5
------------ - ------------ - 1 >0 /*3
3 3
4m - 1 - 5m +5 - 3 >0 <=> - m > - 1 to m < 1
odp: m€ ( -∞,1) teraz tak !
3 lut 21:00
marysia: A zobacz że mi wyszło

pewnie ten sam błąd robisz co ja poprzednio!
3 lut 21:01
Patryk: zrobie to jeszcze raz z wami tutaj na forum moze zauwazycie blad w obliczeniach albo
cos... sam nie wiem XD
metoda wyznacznikow
2x-y=m+1
x-2y=3-2m
W= -4+1=-3
Wx=(-2m-2)-(-3+2m)=1?
Wy=(6m-4)-(m+1)=5m-3
i co o tym sadzicie
3 lut 21:03
Patryk: hymm to teraz mi wogole ladnie nawychodzilo...
juz nawet sam nie wiem gdzie zrobilem blad bo robilem to w pamieci
ale widze ze wreszcie dzieki Tobie bede mial to glupiee zadanie XD
wielkie dzieki

zrobilem juz 5 takich zadanek ale zadno mi nie zajelo tyle czasu XD
to teraz tylko z wartoscia bezwzgledna i wolnee
thx jeszcze raz jak cos to bede pisal jeszcze
3 lut 21:09
sowa:
Patryk!
Zobacz ,gdzie popełniłeś błąd!
Wx = ( -2m - 2) - ( -3 +2m) = -2m - 2
+3 - 2m= -4m +1
Wy=
(6 - 4m) - (m+1) = 6 - 4m - m -1 = -5m +5
czyli na niebiesko zaznaczyłam Twoje błędy
czyli x= - ( 4m -1)/ (-3) = (4m -1)/3
y= - ( 5m -5)/(-3)= (5m -5)/ 3 tak jak u "marysi" widzisz już?
4 lut 02:27