P
zuza: Para kolczyków i wisiorek kosztują tyle samo. Jeśli kolczyki zdrożeją o 12% a wisiorek stanieje
o 8% to za parę kolczyków i dwa wisiorki trzeba będzie zapłacić o _____ % ____ (więcej/mniej)
niż obecnie.
6 lut 19:56
Eta:
x = y −−− cena pary kolczyków i wisiorka przed podwyżką
1,12x −−− cena pary kolczyków po podwyżce
0,92x −−− cena wisiorka po obniżce
x+2x= 3x −−− cena pary kolczyków i dwu wisiorków przed zmianami cen
1,12x +2*0,92x = 2,96x −−− cena pary kolczyków i dwu wisiorków po zmianach cen
3−2,96= 0,04 = 4% zatem o 4% mniej niż przed zmianami cen
6 lut 23:04