odległość prostych równoleglych
Olaa: jak obliczyć odległość między dwoma prostymi równoległymi:
z góry dziekuje za odpowiedź.

Pozdrawiam Olaa
6 lut 19:06
Ola: bardzo proszę chociaż o jakąś wskazówke.
6 lut 19:51
AS: Sposób 1 (gotowym wzorem)
Obliczyć odległość punktu M(a,b,c) od prostej danej równaniem
| x − x1 | | y − y1 | | z − z1 | |
| = |
| = |
| |
| l | | m | | n | |
Wzór obliczający odległość (rozbity na części)
w1 = a − x1 b − y1 w2 = b − y1 c − z1 w3 = c − z1 a − x1
l m m n n l
| | w12 + w22 + w32 | |
d2 = |
| |
| | l2 + m2 + n2 | |
Równania parametryczne prostych
Pierwsza: x = 1 + 4*t , y = 3 − 2*t , z = −1 + 3*t
Druga: x = 4*t1 , y = −2*t1 , z = 3*t1
Obieram dowolny punkt na pierwszej prostej
dla t = 1 , x = 5 , y = 1 ,z = 2 M = (5,1,2)
Dane potrzebne dp wzoru
a = 5 x1 = 0 l = 4
b = 1 y1 = 0 m = −2
c = 2 z1 = 0 n = 3
Obliczam wyznaczniki
w1 = 5 1 = −10 − 4 = −14 w2 = 1 2 = 3 + 4 = 7 w3 = 2 5 = 8 − 15 = −7
4 −2 −2 3 3 4
| | (−14)2 + 72 + (−7)2 | | 294 | |
d2 = |
| = |
| |
| | 42 + (−2)2 + 32 | | 29 | |
W drugim poście podaję drugi sposób
6 lut 20:58
AS: Sposób 2
Równania parametryczne prostych
Pierwsza: x = 1 + 4*t , y = 3 − 2*t , z = −1 + 3*t
Druga: x = 4*t1 , y = −2*t1 , z = 3*t1
Wektor normalny: w = [4,−2,3]
Równanie płaszczyzny prostopadłej
4*x − 2*y + 3*z + D = 0
Obieram dowolny punkt na pierwszej prostej
dla t = 1 , x = 5 , y = 1 ,z = 2 M = (5,1,2)
Współrzędne tego punktu wstawiam do równania płaszczyzny,by znaleźć D
4*5 − 2*1 + 3*2 + D = 0 ⇒ D = −24
Równanie płaszczyzny prostopadej
4*x − 2*y + 3*z − 24 = 0
Równanie drugiej prostej wstawiam do równania płaszczyzny,by znaleźć t1
4*4*t1 − 2*(−2*t1) + 3*3*t1 − 24 = 0 ⇒ t1 = 24/29
Wyznaczam punkt przecięcia prostopadłej z drugą prostą
x = 4*24/29 = 96/29 , y = −2*24/29 = −48/29 , z = 3*24/29 = 72/29
Punkt N = (96/29,−48/29,72/29)
Szukana odległość
d
2 = MN
2 = (5 − 96/29)
2 + (1 + 48/29)
2 + (2 − 72/29)
2 = 8626/29
2 = 294/29
6 lut 21:10
Olaa: dziękuje bardzo za dokładne rozwiązanie zadania.
6 lut 21:28
Olaa: tylko mam pytanie skąd sie wzięło to d2.?
6 lut 21:36
AS: Zamiast obliczać odległość d,przyjąłem d2 by uniknąć pisania
kłopotliwego pierwiastka ułamka.
7 lut 09:45