zadania z matmy
mrovek: Mam takie zadanka z matmy, moze moglby mi ktos pomoc to zrobic

bardzo prosze pozdrawiam
1. Ile liczb naturalnych pomiędzy 1 i 500 (włącznie) jest podzielnych dokładnie przez jedną z
liczb 2, 11 i 13.
2. Ile liczb parzystych z przedziału [100, 9999] ma różne cyfry.
3.Pokazać, że wśród 18 liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie, których różnica jest
podzielna przez 17.
4.Rozwiązać równanie rekurencyjne
an+1 = −8an −16an−1 , n >0, warunki początkowe a0 = 5, a1 =17
6 lut 18:46
think: zad.1
liczb parzystych jest 250
z nich trzeba odrzucić parzyste wielokrotności 11 i 13
11,22, 33, 44,..., 484, 495 ← a1 = 22; an = a1 + (n − 1)r
484 = 22 + (n − 1)*22
n − 1 = 21 ⇒ n = 22 czyli 22 liczby są wielokrotnościami parzystymi, a wielokrotności
nieparzystych jest 23.
13, 26, 39, 52, ..., 481, 494 ← a1 = 26; an = a1 + (n − 1)r
494 = 26 + (n − 1)*26
n − 1 = 18 ⇒ n = 19 czyli odrzucamy 19 wielokrotności parzystych, ale dodajemy 19
wielokrotności nieparzystych.
Zostaje policzyć ile w tym przedziale jest liczb, które są wielokrotnością 11 z 13.
143, 429 i te też trzeba odjąć.
Ostatecznie takich liczb jest 250 − 22 + 23 − 19 + 19 − 2 = 249.
6 lut 20:25
think:

zad 2
dla 3−cyfrowych
9*8*1 + 4*8*8*1 = 72 + 256 = 328
dla 4−cyfrowych
9*8*7*1 + 8*8*7*4 = 504 + 1792 = 2296
więc wszystkich jest 328 + 2296 = 2624
6 lut 20:46
mrovek: dzieki bardzo za 2 zadanka
6 lut 21:49
łukasz: 2+2
5 maj 14:14
bezendu:
2+2=log216
5 maj 14:16
Kejt: 2+2=(4x)'
5 maj 14:18
łukasz: ze zbioru liczb 1,2,3,4,5,6,7 losujemy 2 razy po jednej liczbie ze zwracaniem oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu liczb których iloczyn jest
podzielny przez 1 odpisz proszę szybko
5 maj 14:18
Saizou : 2+2=sih (z japońskiego śmierć)
5 maj 14:19
łukasz: umiesz to
5 maj 14:23
łukasz: jest taki zadanie co roku na maturze tylko inne liczby obliczyc
5 maj 14:24
bezendu:
5 maj 14:24
bezendu: skoro co rok jest na maturze to masz schemat to tylko zamień liczby
5 maj 14:25
Saizou : przez 1 dzieli się każda liczba naturalna
5 maj 14:25