Styczne
Melody: Mamy dwa okręgi (x+1)2+(y−3)2=4 oraz (x−5)2+(y−3)2=4. Należy znaleźć proste styczne do obu
okręgów.
Te poziome łatwo znaleźć, nie mam pojęcia jak znaleźć te "na ukos". Jedyne do czego zdołałem
dojść, to to że obie przecinają środek odcinka pomiędzy środkami okręgów.
6 lut 18:34
Basia:
S1 = (−1,3) r1=2
S2 = (5,3) r2 = 2
S1S2 = 6
okręgi są położone zewnętrznie
y = ax+b
każdy z układów
(x+1)2+(y−3)2=4
y = ax+b
(x−5)2+(y−3)2=4
y=ax+b
musi mieć jedno rozwiązanie
teraz wykorzystaj to do czego doszłaś
prosta przechodzi przez punkt P(2,3)
3 = 2a+b
b = 3−2a
y = ax+3−2a
podstaw do układu równań
Δ musi =0
(zdaje się, że jeden wystarczy rozwazyć)
6 lut 18:46
Melody: Dziękuję bardzo
6 lut 19:27
Eta:

są 4 takie styczne:
1: y= 1
2: y= 5
3 i 4 : y= ax+b , P(2,3)
to: 3= 2a+b => b= 3−2a
y= ax =3 −2a ......... ( podobnie jak napisała
Basia
można dalej tak jak podaje
Basia
lub
prościej jest wyznaczyć styczne z tego,że
odległość S od stycznych = r= 2
styczna: ax−y +3 −2a=0 i S
1(−1,3)
| | |−a−3 +3−2a| | |
d= |
| = 2
|
| | √a2+1 | |
|−3a|= 2
√a2+1 /
2
9a
2 = 4a
2 +4 => 5a
2=4
| | 4√5 | | 4√5 | |
to: b= 3− |
| lub b= 3+ |
|
|
| | 5 | | 5 | |
styczne 3 i 4 mają równania:
y= .......... y=.........
6 lut 19:57