| 1 | ||
( | − 1 )2 − ( tgx − sinx)2 + 2 cosx = 1 + cos2x | |
| cosx |
| 1 | ||
L = ( | − 1 )2 − ( tgx − sinx)2 + 2 cosx = | |
| cosx |
| 1 − cosx | sinx − cosxsinx | cos3x | ||||
( | )2 − ( | )2 + 2 | = | |||
| cosx | cosx | cos2x |
| (1 − cosx)2 − sin2x(1 − cosx)2 + 2 cos3x | |
= i co z tym dalej zrobić ? | |
| cos2 |
| (1−cosx)2 −sin2x( 1−cosx)2 | |
+ 2cosx=
| |
| cos2x |
| (1−cosx)2(1 − sin2x) | ||
= | +2cosx=
| |
| cos2x |
| (1−cosx)2*cos2x | ||
= | +2cosx=
| |
| cos2x |
: (1−cosx)2(1−sinx2)+2cos3x
a dokładniej jak z sin2x(1− cosx)2 wyszło (1 − sin2x)
?
?
wyłączając przed nawias ( 1−cosx)2 ( 1−sin2x)
1−sin2x= cos2x −−−− z jedynki trygonometrycznej